Οπτική Τρίτη
Αυτοτελή θεματικά σεμινάρια Οπτικού Γραμματισμού για το ευρύ κοινό με τον Μιχάλη Καλλιμόπουλο, εικαστικό και εκπαιδευτικό της τέχνης.
Καλλιέργησε τις δυνατότητές σου στην οπτική επικοινωνία. Ανακάλυψε τον οπτικό γραμματισμό.
Οπτικός Γραμματισμός (δηλαδή αλφαβητισμός) είναι η δεξιότητά μας να δομούμε νόημα απο ό,τι κοιτάμε, ή με άλλα λόγια ο οπτικός τρόπος σκέψης. Σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των καλλιτεχνών, μοιάζει να γίνεται απαραίτητος για όλους μας σε ένα καθημερινό περιβάλλον πολυσύνθετο, δυσνόητο και ραγδαία μεταβαλλόμενο. Με την ενεργή θέαση αποκτούμε συνείδηση του κόσμου, επίγνωση του έργου τέχνης και γνώση του εαυτού μας.
Σε ποιους/ποιες απευθύνεται:
Σε ενήλικες που αγαπούν να κοιτάζουν ό,τι τους περιβάλλει και τους ενδιαφέρει η τέχνη έστω και ως θεατές.
Αναλυτικότερα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες τόσο σε επαγγέλματα της εικόνας, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, Α.Σ.Κ.Τ., φωτογραφία, όσο και σε όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα.
Σε επαγγελματίες και φοιτητές/ φοιτήτριες από τους κλάδους:
Παιδαγωγικά και Ψυχολογία. Φιλοσοφία (Αισθητική, Σημειολογία) και Γλωσσολογία. Πολιτική επιστήμη. ΜΜΕ, νηπιαγωγούς, ψυχολόγους, δασκάλους, εκπαιδευτικούς.
Σε σπουδαστές στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και σε πανεπιστήμια που ασχολούνται με επικοινωνία, επικοινωνία της εικόνας, εικονογράφους/αρμόδιους για επιλογή εικόνων σε εκδόσεις και στον τύπο.
Το εργαστήρι οπτικού γραμματισμού «Μαθαίνω να βλέπω» δημιουργήθηκε το 2014 από τον εικαστικό και εκπαιδευτικό της τέχνης Μιχάλη Καλλιμόπουλο με στόχο να καλλιεργήσει τον οπτικό γραμματισμό στο ευρύ κοινό. Το πρότυπο εργαστήρι προσεγγίζει την εικόνα όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Ο χώρος τέχνης ΨΗΦΙΔΑ, ξεκίνησε το 2017 ένα μεγάλο ταξίδι. Ψηφίδα ψηφίδα, προσεγγίζουμε την αρχή της δημιουργίας της τέχνης και των αισθητικών και πνευματικών αναζητήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενούμε το μοναδικό στο είδος του εργαστήρι του Μιχάλη Καλλιμόπουλου.
Σεμινάρια (Φθινόπωρο-Χειμώνας 18-19):
Επιλέξτε τις Οπτικές Τρίτες που σας ενδιαφέρουν!
Ανακαλύπτω το πώς βλέπω, μέσα από τέχνη και καθημερινότητα 23 ΟΚΤ
Εισαγωγικό σεμινάριο • Παρατηρώ και αξιολογώ το προσωπικό μου βλέμμα • Γνωρίζω τα προτερήματα και τις αδυναμίες μου • Εισαγωγή στην υποκειμενική και «αντικειμενική» θέαση • Η μνήμη και η ψυχολογία μου • Το άγνωστο και οι πληροφορίες που δεν εικονίζονται • Κάνοντας ορατό το οικείο • Ασκήσεις
Η παρατηρητικότητα νοηματοδοτεί 6 ΝΟΕ
Γνώση, λένε, δεν είναι να γεμίζεις ένα δοχείο, αλλά να ανάβεις μια φωτιά • Ασκώ την παρατηρητικότητά μου με στόχο την αντίληψη, τη νοηματοδότηση και κρίση • Πολλές ασκήσεις και …δουλειά για το σπίτι
Ασκήσεις Οπτικού Γραμματισμού 20 ΝΟΕ
Τρεις ώρες που καλλιεργούν τον οπτικό μας γραμματισμό. Οι ασκήσεις (ομαδικές-ατομικές) και τα παιχνίδια συνοψίζουν το πρόγραμμά μας με στόχο να εμπεδώσουμε όσα μάθαμε και να κάνουμε μακροχρόνια τη νεοαποκτηθείσα μας γνώση. Θα σας δοθεί υλικό να προετοιμάσετε.
Άσκηση της Φαντασίας μέσω της όρασης 4 ΔΕΚ
Η αποκλίνουσα νόηση: Ένας φυγόκεντρος τρόπος σκέψης • Συνδυαστική και η κριτική σκέψη • Το χιούμορ και ο δρόμος προς το χιούμορ • Ευρηματικότητα-εφευρετικότητα: Ενεργοποίηση πρωτότυπων ιδεών ή λύσεων • Όραση και δημιουργική σκέψη (άσκηση) • Οπτικά παιχνίδια για την αποκλίνουσα νόηση
Αφή και «Εικόνα» 18 ΔΕΚ
Αφήγηση-αφή: Δημιουργούμε νοητική εικόνα από πολυτροπικό σημαινόμενο • Επίγνωση γλυπτικού αντικειμένου με έργα τέχνης στο στούντιο και στο δημόσιο χώρο (ζευγάρι «τυφλού»-οδηγού) • Παιχνίδια κιναισθησίας: Προσεγγίζουμε την «εικόνα» με την αφή • Ατομικές ασκήσεις απτικής χαρτογράφησης
Πεποιθήσεις: Εικόνα, Πολιτική και Ηθική 8 ΙΑΝ 2019
Ασκήσεις και οπτικά παιχνίδια επινοημένα ειδικά για να τεστάρω τις πεποιθήσεις μου, να έρθω μπροστά στις προκαταλήψεις μου και να δοκιμάσω την ανεκτικότητά μου απέναντι σε περισσότερο ή λιγότερο χειραγωγητική εικόνα. Θα απευθυνθούμε στο απέναντι άκρο, την απάθεια.
Εικόνα: Η έννοια του χρόνου – η αίσθηση του χρόνου 22 ΙΑΝ
Νοητός και πραγματικός χρόνος στην ανθρωπογενή εικόνα • Ο χρόνος είναι συμβολικός • Καταλαβαίνω τον νοητό χρόνο • Φαντάζομαι τον χρόνο με βάση αυτό που βλέπω • Εφαρμογές • Άσκηση πεδίου
Ασκήσεις Οπτικού Γραμματισμού 5 ΦΕΒ
Ασκήσεις και παιχνίδια επινοημένες ειδικά για την ύλη της Οπτικής Τετάρτης και τους συμμετέχοντές μας. Στόχος να εμπεδώσουμε όσα μάθαμε και να κάνουμε μακροχρόνια τη νεοαποκτηθείσα μας γνώση. Θα σας δοθεί υλικό να προετοιμάσετε.
Κλείσιμο συμμετοχών και τρόπος πληρωμής:
Η εγγραφή ισχύει είτε με την πληρωμή στο χώρο της Ψηφίδας με μετρητά ή κάρτα είτε με κατάθεση σε λογαριασμό.
Κόστος 30€ ανά συνάντηση(Μάθημα).
Εθνική Τράπεζα GR41 0110 0440 0000 044 00280105
Διορία εγγραφής: Πέμπτη 18 Οκτωβρίου για το πρώτο σεμινάριο και μια εβδομάδα πριν το καθένα επόμενο.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πολιτιστικός Σύλλογος Ψηφίδα, Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) 25, Αθήνα. 3ος όροφος
Χάρτης
Εναλλακτικά δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα: 211 4010 187, 6936 835419
ή στο email: psifida.info@gmail.com
Για ερωτήσεις για το εκπαιδευτικό μέρος επικοινωνήστε: Μιχάλης Καλλιμόπουλος 6978 266769
ή στο email: optikosgramm@gmail.com
Ταυτότητα και Πληροφορίες
Περιγραφή
Οπτικός Αλφαβητισμός ή Γραμματισμός (Visual Literacy) είναι ο οπτικός τρόπος σκέψης. Η καλλιέργειά του ενισχύει τις νοητικές και συναισθηματικές μας δυνατότητες ως προς την εικόνα. Σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσης καλλιτεχνών, μοιάζει να γίνεται απαραίτητος για όλους μας σε ένα καθημερινό περιβάλλον πολυσύνθετο, δυσνόητο και ακατάπαυστα μεταβαλλόμενο. Στο βιωματικό εργαστήρι Οπτική Τετάρτη συναντιόμαστε, κοιτάζουμε εικόνες και μιλάμε για αυτές. Μέσα από την ενεργή θέαση αποκτούμε επίγνωση της τέχνης και κυρίως του κόσμου γύρω μας.
Το «Μαθαίνω να βλέπω» δημιουργήθηκε το 2014 από τον ζωγράφο και γλύπτη Μιχάλη Καλλιμόπουλο με στόχο να καλλιεργήσει τον Οπτικό Αλφαβητισμό στο ευρύ κοινό. Το πρότυπο εργαστήρι προσεγγίζει την Εικόνα όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Το φορμά των θεματικών σεμιναρίων διαμορφώνεται για πρώτη φορά φέτος επειδή ανέκυψε αυτή η ανάγκη στους συμμετέχοντες του θερινού εργαστηρίου! Συναντιόμαστε λίγα άτομα και συζητάμε για τις εικόνες που περνάνε μπροστά μας, κάνουμε ασκήσεις και παιχνίδια όλα στην κατεύθυνση της εστίασης σε ενδιαφέροντα θέματα που άπτονται στο πλαίσιό μας. Και όπως πάντα το «Μαθαίνω να Βλέπω» παρουσιάζει μια καινοτομία: επεκτείνει τον Οπτικό Αλφαβητισμό στη φυσική εικόνα.
Περισσότερα:
optikosgrammatismos.blogspot.com
https://www.facebook.com/optikosgrammatismos
www.kallimopoulos.com/index.jsp?lang=el&id=29
Μιχάλης Καλλιμόπουλος, σύντομο βιογραφικό :
Εικαστικός καλλιτέχνης (ζωγράφος και γλύπτης) και εκπαιδευτικός της τέχνης. Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti, Βενετία, Ιταλία και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα. Το 2007 είχε την πρώτη του ατομική έκθεση «Εγώ Κατ’ Εμέ» στην γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα με έργα γλυπτικής. Το 2016 είχε την τρίτη ατομική του έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίου και φωτογραφίας στην γκαλερί Αντωνοπούλου.
Χρημάτισε ζωγράφος σκηνικών στο Shakespeare’s Globe Theatre στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεργάστηκε ως εικονογράφος με το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Γουλανδρή Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, με προεξέχουσα την «No Country for Young Men» στην Bozar, Βρυξέλλες, Βέλγιο σε έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το εικαστικό του έργο φιλοξενείται στην συλλογή του Δάκη Ιωάννου και σε άλλες.
Είναι καθηγητής σε ενήλικες παιδιά από το 1998. Δημιούργησε και διδάσκει το Εργαστήρι Οπτικού Γραμματισμού, το πρώτο του είδους του στη χώρα μας, το 2014.
Τεχνικές πληροφορίες:
- Διαχειρίζομαστε μαζί Εικόνα και Αναγνώστη (εσάς)
- Το υλικό των σεμιναρίων είναι εικόνες και περιλαμβάνουν τέχνη και «μη τέχνη»
- Η προσέγγιση είναι βιωματική: το λεκτικό και διαλεκτικό μέρος των σεμιναρίων πλαισιώνεται από ομαδικές ασκήσεις και διασκεδαστικά παιχνίδια
- Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στην Ψηφίδα (εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά).
- Κάθε δεύτερη Τρίτη στις 6-9μμ.
- Οι συναντήσεις διαρκούν τρεις ώρες ώστε να υπάρχει χρόνος για όλους
- Ομάδα των 6-12 ατόμων
______________________
Προσεχώς
(οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2019)
Εικόνα και μικρά παιδιά / Συμβουλευτικό σεμινάριο για γονείς και παιδιά
Το «κάδρο» της εικόνας ως εργαλείο για το θεατή και το δημιουργό
Το σώμα μου ως εικόνα